LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cum ocolește Rusia sancțiunile Occidentului?

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cum ocolește Rusia sancțiunile Occidentului?

Exporturile germane către Kazahstan, Armenia și Georgia s-au dublat de la începutul invaziei pe scară largă, iar exporturile către Tadjikistan au crescut cu 150%. Exporturile germane către Belarus au crescut cu 77% și către Kârgâzstan cu 994%. Autoritățile germane cred că Rusia folosește Uniunea Economică Eurasiatică pentru a ocoli sancțiunile.

Artilerie ucraineană. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.18 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a profitat de sărbătoarea Zilei Victoriei drept o oportunitate de a-și bate joc de Putin și de a-i pune la îndoială judecata. Prigojin s-a referit la o figură de „bunic fericit” care „se crede că este bun” în timpul unei discuții despre deficitul de muniții și perspectivele viitoare ale Rusiei în Ucraina.Prigojin a întrebat apoi retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul” se dovedește a fi un „nemernic complet”. Prigojin a mai remarcat că figurile anonime (care se referă probabil la Putin și la personalitățile din structura de vârf ale Ministerului Apărării din Rusia) ar trebui să înceteze să se mai arate în Piața Roșie. Prigojin se referă probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul” (sau mai precis „Bunkernyi ded” sau „buncărul buncărului”), iar Prigojin a atacat anterior pe nume alți oficiali și ofițeri ruși înalți – dar nu a făcut acest lucru împotriva lui Putin. Prigojin a încercat anterior să evalueze autoritatea lui Putin prin cascadorii retorice similare.

UPDATE 05.38 Eșecul lui Prigojin de a-și îndeplini amenințarea de retragere din 5 mai indică faptul că este conștient de dependența sa de Ministerul Apărării Rusiei. Prigojin a încercat să șantajeze Ministerul Apărării Rusiei pentru a-și reaprioritiza ofensiva Bakhmut, astfel încât să poată revendica în mod independent victoria în oraș, în detrimentul pregătirilor probabile ale armatei ruse înaintea contraofensivei ucrainene planificate. Prigojin i-a criticat pe oficialii însărcinați cu alocarea muniției de obuze care o conservau inutil și să permită militarilor ruși să moară în luptă, deși Ministerul Apărării din Rusia este probabil interesat să conserve (în mod inteligent) muniție limitată pentru a respinge o contraofensivă ucraineană. Prigojin se aștepta probabil ca Ministerul Apărării din Rusia să cedeze în totalitate cererilor sale cu riscul de a-și abandona propriile obiective pentru forțele obișnuite ruse, dar probabil a realizat că nu poate îndeplini ultimatumul său în acest moment. De asemenea, Prigojin a anticipat probabil că Surovikin va fi capabil să constrângă Ministerul Apărării Rusiei să satisfacă cerințele Wagner; dar incapacitatea lui de a ajunge la Surovikin, dacă este adevărat, indică faptul că Prigojin nu are atât de multă influență în cadrul Ministerului Apărării Rusiei pe cât și-a imaginat.

UPDATE 05.14 Prigojin a continuat să dea vina pentru numărul mare de victime și pe ritmul lent al progreselor din Bakhmut pe alte formațiuni neregulate rusești, pentru a evidenția gruparea Wagner drept singura forță competentă care operează în zonă. Prigojin a acuzat Brigada 72 de infanterie motorizată din Corpul 3 de armată că a abandonat o poziție strategică în Bakhmut, ceea ce a dus la 500 de victime Wagner pe 9 mai. Prigojin a acuzat Ministerul Rusiei (pe care l-a poreclit „Ministerul Dramei ruse”) că se concentrează pe conflicte interne în loc să lupte și a mai pretins că a determinat forțele ruse din subordinea să „fugă”. Prigojin a criticat, de asemenea, batalionul rus „Potok” – care este afiliat companiei energetice de stat ruse Gazprom – pentru că a fugit. Canalele Telegram afiliate lui Wagner l-au acuzat anterior pe „Potok” că a abandonat flancurile Wagner în Bakhmut, iar ISW a evaluat că Prigojin a lansat o campanie pentru a submina companiile militare private (PMC) afiliate statului rus.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au efectuat o altă rundă de trageri cu rachete, pe scară largă, împotriva Ucrainei în noaptea de 8 spre 9 mai. Statul Major ucrainean a raportat pe 9 mai că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate cele 8 rachete de croazieră Kalibr și 15 dintre cele 17 rachete Kh-101/Kh-555 pe care le-au lansat forțele ruse. Statul Major ucrainean a raportat că trei rachete S-300 au lovit infrastructura civilă din Kramatorsk și Kostyantynivka din regiunea Donețk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au efectuat o lovitură concentrată asupra punctelor de desfășurare temporară și a depozitelor de muniții ucrainene, lovind cu succes toate țintele. Continuarea loviturilor cu rachete rusești la o scară mai mică decât loviturile zilnice din timpul campaniei ruse eșuate împotriva infrastructurii critice ucrainene indică probabil că forțele ruse sunt mai concentrate pe susținerea unei serii regulate de lovituri cu rachete decât pe eficacitatea efectivă a loviturilor.

UPDATE 04.01 Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 9 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masiutivka (12 km nord-est de Kupyansk), Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna).[25] Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 8 și 9 mai arată elemente ale Brigăzii 30 Separate de Infanterie Motorizată (Armata a 2-a Combinată, Districtul Militar Central) care operează în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna). Imaginile publicate pe 9 mai arată că unități ale Brigăzii 88 (Corpul de armată al Republicii Populare Lugansk) lovind poziții ucrainene în apropiere de Kreminna.

image

UPDATE 03.25 Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri marginale în Bakhmut începând cu 9 mai. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 mai indică faptul că forțele ruse au avansat probabil mai mult în vestul Bakhmutului. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 8 mai că luptătorii Wagner au avansat cu 130 de metri în interiorul Bakhmutului și că forțele ucrainene controlează în prezent 2,36 kilometri pătrați din oraș. Prigojin și surse ruse au susținut pe 9 mai că forțele ucrainene au efectuat o lovitură HIMARS asupra unei închisori operate de Wagner de lângă Bakhmut, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații. Batalionul de Voluntari „Nevski” a susținut că operează în apropiere de Bakhmut, iar ISW a raportat anterior că surse rusești au susținut că batalionul „Nevski” a fost dislocat în Ucraina într-o stare improprie. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au încercat fără succes să pătrundă spre Khromove (imediat la vest de Bakhmut) și că forțele ruse controlează cu tirul armamentului propriu ultimele linii terestre de comunicații (GLOC) ucrainene rămase în Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat opt ciocniri în zona Bakhmut, sugerând posibil că afirmațiile recente privind intensificarea operațiunilor Wagner în și în jurul orașului nu reflectă un efort susținut de a crește ritmul operațiunilor. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în Bakhmut și în apropiere de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Chasiv Yar (12 km vest de Bakhmut) și Stupochky (13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.03 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate de-a lungul liniei de front Avdiivka-Donețk pe 9 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că luptele poziționale au fost în desfășurare în apropierea autostrăzii H-20 (Kostyantynivka – Orașul Donețk) și Novobakhmutivka (la 13 km nord-est de Avdiivka) începând cu 8 mai.

image

UPDATE 02.42 Forțele ucrainene probabil au obținut câștiguri marginale suplimentare într-un contraatac recent la sud-vest de Avdiivka. Imaginile geolocalizate publicate pe 8 mai indică faptul că forțele ucrainene probabil au făcut noi progrese marginale la nord de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) într-o zonă în care ISW evaluează că forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat începând cu 30 aprilie. ISW a evaluat anterior că rapoartele privind contraatacuri ucrainene în întreaga regiune Donețk par să facă parte dintr-un tipar continuu de contraatacuri localizate și limitate.

UPDATE 02.22 Forțele ucrainene au efectuat probabil cu succes un contraatac limitat în vestul regiunii Donețk. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 mai indică faptul că forțele ucrainene au efectuat un contraatac lângă Novodonețk (50 km sud-vest de orașul Donețk) și au făcut progrese marginale în zonă.

image

UPDATE 02.07 Forțele ruse au vizat poziții ucrainene la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 9 mai. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 9 mai arată elemente ale Brigăzii 126 ale Gărzi de Apărare de Coastă (Corpul 22 Armată, Flota Rusă de la Marea Neagră) bombardând pozițiile ucrainene pe insula Velykyi Potemkin. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins un grup mic de forțe ucrainene împiedicându-l să debarce pe o insulă nespecificată din regiunea Herson. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene nu au o prezență stabilită pe malul de est (stânga) și că forțele ruse controlează căile de acces spre insulele din delta râului Nipro.

image png

UPDATE 01.51 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a deschis o nouă tabără militară pentru Regimentul cu scop special „Sever Akhmat” din Republica Cecenia pe 8 mai.Kadîrov a susținut că aproximativ 3.300 de militari ai regimentului s-au aliniat cu echipament complet la parada care sărbătorește deschiderea taberei. Kadîrov a susținut că regimentul este gata să se desfășoare în Ucraina în „orice moment”, indicând că Kadîrov își poate conserva forțele. Dimensiunea pretinsă a unității este mai mare decât un regiment tradițional rusesc. Este puțin probabil ca Kadîrov să trimită regimentul la Bakhmut înainte de 10 mai, așa cum a promis anterior (ca parte a amenințării lui Prigojin de a-l retrage pe Wagner din Bakhmut) dacă acest regiment este încă situat în tabăra de antrenament din Cecenia.[46]

UPDATE 01.27 Grupul Wagner continuă să facă publicitate pentru recrutarea în formațiuni neregulate, cum ar fi unitățile Wagner și milițiile regionale. O instituție de opoziție rusă a raportat că Wagner a început să trimită scrisori locuitorilor din Novosibirsk pentru a promova recrutarea în Wagner. Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a susținut pe 8 mai că Miliția Populară din Regiunea Belgorod continuă să se antreneze la baza de antrenament Wagner. Prigojin încearcă probabil să facă publicitate capacităților de antrenament ale lui Wagner pentru a atrage alți recruți în unitățile PMC Wagner.

UPDATE 01.12 O filială rusă a Radio Free Europe/Radio Free Liberty a confirmat că cel puțin 4.941 de militari ruși din regiunea Volga au murit de la începutul invaziei pe scară largă la 24 februarie 2022. Postul a numărat decesele recunoscute de guvernul rus, de rudele militarilor decedați sau de instituțiile și organizațiile publice. Numărul efectiv de morți neconfirmat este probabil mai mare.

UPDATE 00.47 Revista germană Bild a scris că Oficiul Federal German de Statistică a evaluat că țările din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) permit Rusiei să importe mărfuri germane și să ocolească sancțiunile. Exporturile germane către Kazahstan, Armenia și Georgia s-au dublat de la începutul invaziei pe scară largă, iar exporturile către Tadjikistan au crescut cu 150%. Exporturile germane către Belarus au crescut cu 77% și către Kârgâzstan cu 994%. Autoritățile germane cred că Rusia folosește Uniunea Economică Eurasiatică pentru a ocoli sancțiunile.

UPDATE 00.24 Putin a încercat, de asemenea, să folosească sărbătoarea Zilei Victoriei pentru a aduna partenerii CSI, mulți dintre ei încercând din februarie 2022 să reducă dependența lor de Kremlin. Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, președintele belarus Alexander Lukașenko, președintele kazah Kassym-Iomart Tokayev, președintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov, președintele tadjik Emomali Rahmon, președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov și președintele uzbec Shavkat Mirziyoyev s-au alăturat lui Putin la parada de Ziua Victoriei de la Moscova din Piața Roșie. Putin a subliniat importanța gestului ca liderii CSI să participe la eveniment și a repetat retorica generală a Kremlinului că Rusia urmărește o ordine mondială multipolară. Ultimele eforturi ale lui Putin de a mobiliza țările CSI au fost înlăturate de reticența mai multor lideri din Asia Centrală exprimată inițial față de participarea la evenimentul de Ziua Victoriei, iar Lukașenko nu s-a alăturat celorlalți lideri la o ceremonie anterioară de depunere de coroane. Nici Lukașenko nu și-a rostit tradiționalul discurs de Ziua Victoriei la Minsk, Belarus, deși nu este clar de ce. Alte state non-occidentale au respins în mare măsură încercările Kremlinului de a uni o potențială coaliție anti-occidentală, în special China, prin distanțarea sa retorică din ce în ce mai mare de Rusia. ISW a evaluat anterior că degradarea puterii militare ruse în Ucraina a făcut, probabil, acest efort rusesc și mai puțin atractiv pentru alte state.Evenimentele de Ziua Victoriei au prezentat mult mai puțin echipament militar decât de obicei și fparada s-a derulat fără tancuri moderne, de care Rusia are mare nevoie în Ucraina și a demonstrat degradarea în continuare a armatei ruse, în ciuda încercărilor Kremlinului din săptămânile precedente de a minimiza Ziua Victoriei prin reducerea paradelor și anularea totală a evenimentelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin a refuzat să folosească discursul său de Ziua Victoriei pentru a face schimbări retorice semnificative și a reiterat narațiunile existente, pregătindu-se pentru un război prelungit și considerând că Rusia rezistă cu succes întregului Occident. Putin a declarat în discursul său anual care a marcat victoria sovietică asupra Germaniei naziste din 9 mai că „a fost declanșat un adevărat război împotriva Rusiei” și că Rusia a respins terorismul internațional și va continua să „apere” locuitorii din Donbas. Putin a susținut anterior că Occidentul poartă un „război” global împotriva Rusiei.” Putin s-a referit anterior la campania militară rusă din Ucraina, drept un „război”, dar această retorică, fie că este o recunoaștere intenționată a amplorii luptei fie că nu, nu a corespuns cu nicio schimbare în abordarea Kremlinului cu privire la „operația militară specială. ” Putin a refuzat, în mod similar, să folosească evenimente notabile recente, cum ar fi discursul său anual de Revelion sau adresa sa din februarie 2023 la Adunarea Federală, pentru a oferi orice viziune concretă asupra modului de a inversa eșecurile armatei ruse în Ucraina sau a redefini „operațiunea militară specuială” ca război. Putin a folosit în schimb aceste evenimente pentru a întări liniile retorice de lungă durată care vizează pregătirea publicului rus pentru un război prelungit în Ucraina, evocând memoria celui de-al Doilea Război Mondial, fără a cere societății ruse să sprijine mobilizarea deplină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă